søndag 10. januar 2010

Ting 22: Bibliotek 2.0.

Jeg er overbevist om at bibliotekene, også de norske, trenger 2.0-tjenestene. Om ikke annet så rett og slett for å "følge med i tiden", for å bruke en klisje. For at biblioteket skal beholde sin plass som en vikti samfunnsinsitusjon er det viktig å ikke bli akterutseilt. Ikke minst gir jo mange av disse tjenestene muligheter for informasjons- og litteratursøk vi ikke hadde fra før av!

Kanskje det viktigste ved å ta i bruk ny teknologi er at vi er avhengige av å kunne kommunisere med den befolkninga vi skal betjene. Og derfor må vi være der befolkninga er. For de yngre generasjoner er dette i stor grad preget av internett og 2.0-teknologi, og vi trenger å være der for ikke å bli fossiler. Det er også mange sider ved 2.0 som kan hjelpe oss å samarbeide og koordinere bibliotektjenester på tvers av geografi og logistikk.

Visjonen om at referansebibliotekarer kommer til å bli overflødige tror jeg er litt opp til referansebibliotekarene selv. Referansebibliotekarer uten kompetanse på 2.0 og det som kommer seinere vil nok bli overflødige etterhvert, men ettersom jungelen av tjenester og informasjon vokser seg større og større, mer og mer uoversiktlig, blir det viktigere enn noen gang å ha kvalifiserte folk som kan rettlede og finne fram i villniset, tror jeg...

Brukerne bør kunne forvente at biblioteksansatte har kompetanse til å hjelpe dem med 2.0. Ikke nødvendigvis at enhver bibliotekar er ekspert, men ihvertfall at det enkelte bibliotek har en viss kompetanse innen feltet. Så er det klart at med mengden av tjenester som tilbys, er det ingen som kan forventes å kunne alt om alt. Men bibliotekaren bør være i stand til, med litt tid til rådighet, å sette seg inn i problemet og hjelpe til med å løse det. På generell basis :-)

Når det gjelder hva som kan nedprioriteres for å åpne for økt satsing på 2.0 er det selvfølgelig vanskelig å svare på, og det finnes sannsynligvis ikke noe universelt svar, men må bli en individuell vurdering ved de ulike biblioteka. Kanskje må man skjære ned på andre tilbud, kanskje kan man redusere antall tidsskrift siden mange av disse likevel er tilgjengelig på internett, kanskje er løsninga å frigjøre tid ved å innføre selvbetjent utlån og innlevering. Men aller helst skulle man overbevise myndighetene om viktigheten av bibliotektjenestene, slik at de ga oss MYE mer penger, slik at vi kunne øke både 2.0-satsing og andre mer tradisjonelle tjenester!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar